Brandstoffen 2017-06-07T14:57:41+02:00

Hoe kies je best je brandstof?

Houtblokken, houtsnippers of pellets? Elk brandstoftype heeft zijn eigen kenmerken op het vlak van kostprijs, rentabiliteit en opslag. Daarbij moet worden opgemerkt dat elke brandstof een aangepast verbrandingssysteem vereist. Bij de keuze van de brandstof moet er ook rekening worden gehouden met de houtsoort en de vochtigheidsgraad van het hout.

  • De houtsoorten: de verschillende houtsoorten hebben een verschillende verbrandingswaarde.  Harshoudende soorten produceren veel warmte maar verbranden zeer snel en vervuilen de schoorstenen.  Daarom zijn harde houtsoorten die langzamer branden te verkiezen. Voorbeelden : beuk, haagbeuk, es, eik en fruitbomen.
  • De vochtigheidsgraad van het hout: het is van het allergrootste belang zich ervan te vergewissen dat het hout goed droog is. Vochtig houdt leidt namelijk tot energieverspilling en veroorzaakt de vervuiling van de rookkanalen. Een droog houtblok herken je aan zijn spleten en zijn lichter gewicht. In het algemeen is hout na twee jaar drogen volledig droog. Om je brandstof goed tegen het vocht te beschermen moet je er voor zorgen dat ze altijd op een droge en goed verluchte plaats wordt opgeslagen. In geen enkel geval mag er chemisch behandeld hout gebruikt worden. Bij het verbranden komen er giftige deeltjes vrij en bovendien vervuilt dit hout je toestellen en rookkanalen.

PELLETS

Pellets zijn brandstofkorrels met een hoge energiedichtheid. Zaagsel en houtkrullen worden in de vorm van cilindrische staafjes, de zogenaamde pellets, geperst. Zij zijn gemakkelijk op te slaan en lenen zich bijzonder goed voor gebruik in automatische kachels en verwarmingsketels, in combinatie met een mechanisch voedingssysteem dat de pellets van de silo naar de verwarmingsketel transporteert.  Bovendien blijft hun vochtigheidsgraad constant en is de asvorming gering.

Het DIN Plus label is een belangrijke kwaliteitsreferentie voor pellets en legt strenge voorwaarden op. Het DIN Plus logo op de verpakking van jouw pellets garandeert dat het om 100% natuurlijke pellets gaat, zonder toevoegingen of bindmiddel.

Prijs: tussen 180€ en 230€ per ton onverpakt en tussen 250€ en 300€ per ton in zakken.

HOUTBLOKKEN OF BRIKETTEN

De verbrandingswaarde van houtblokken verschilt naar gelang de gekozen houtsoort. Zij moeten ideaal in vier worden gekliefd om een optimale verbranding te verzekeren.

Kwaliteit en calorische waarde per houtsoort (2 jaar gedroogd)

Houtsoort Calorisch vermogen Verbranding Gebruik van het hout Opmerkingen
Hard hout: haagbeuk, beuk, eik, essenhout Hoog Zeer trage verbranding Beste brandhout Beste brandhout
Midden hout: kastanje, kers, fruitbomen Midden Trage verbranding Voedt de verbranding van de hardhouten In droge toestand verliest kastanje zijn grote dichtheid.  Best niet gebruiken in een open haard wegens het risico op vonken.
Zacht hout: berk, els, populier Zwak Snelle verbranding Snelle verhoging van de temperatuur Om het even welk blokje zacht of midden hout helpt bij het aansteken van de haard. De verbrandingswaarde van  berk is  een van de hoogste in zijn categorie.
Zacht hout: naaldhout Zwak Snelle verbranding Snelle verhoging van de temperatuur Staat erom bekend dat het de rookkanalen vervuilt.

Bron: XYLO, http ://www.xylo.be/nl/buches.php

Prijs : ongeveer 70€ per kubieke meter houtblokken. Tussen 280€ en 350€ BTW incl.  per ton briketten.

HOUTSNIPPERS

Dit zijn dikke schaafkrullen.  Net zoals pellets zijn ook houtsnippers bijzonder goed geschikt voor automatische verwarmingsketels. Gedaan met het bijvullen van brandstof om de twee à drie dagen, jouw silo is voor meerdere maanden gevoed.