Verwarmingstoestel 2017-06-07T15:37:27+02:00

Hoe kies je een verwarmingstoestel ?

Stap 1 : Stel jezelf de juiste vragen over je woning en haar gegevenheden.

 • Is mijn woning goed geïsoleerd? Een slecht geïsoleerd huis vereist een verwarmingstoestel met een groter vermogen.  Zorg dus steeds voor een optimale isolatie van je huis en kies een toestel dat aan je behoeften is aangepast.
 • Hoe is mijn woning gebouwd? Het vermogen en het optimale type van verwarmingssysteem is   verschillend naargelang het gaat om een woning met grote open ruimten of met kleine door wanden gescheiden vertrekken.
 • Waar bevind mijn woning zich? In sommige regio’s zoals de Hoge Venen zijn de winters strenger dan in de stad.
 • Welke zijn mijn verbruiksgewoonten? Afhankelijk van de werkuren, het eventueel professioneel gebruik van de woning of de aanwezigheid van kinderen wordt het vermogen en het meest aangepaste verwarmingstype ingeschat.
 • Welke zijn mijn behoeften? Kachels  en inzethaarden zijn perfect geschikt als extra verwarmingstoestellen.  Wanneer het volledige huis verwarmd moet worden is het misschien beter te opteren voor een centraal verwarmingssysteem gevoed door een al dan niet automatische verwarmingsketel.
 • Hoeveel opslagruimte moet er voor de brandstof voorzien worden? Een automatische verwarmingsketel maakt de installatie van een opslagsilo noodzakelijk.  Hiervoor bestaan talrijke oplossingen : in de kelder, op zolder of een in de tuin ingegraven silo.  Voor systemen die met houtblokken werken zal het nodig zijn over een goed verluchte en tegen de regen beschermde ruimte te beschikken.
 • Waar houd ik van? Om volop van het vlammenspel te kunnen genieten kies je best voor een kachel, een inbouwhaard of een cv-kachel.

Aan de hand van de antwoorden op deze vragen zal je het verwarmingstoestel dat het best aan jouw situatie beantwoordt kunnen kiezen.  Houd steeds in het achterhoofd dat het geheim van een goede keuze in het evenwicht tussen het vermogen van het toestel en de te verwarmen oppervlakte schuilt.

 

Stap 2 – Herken de kenmerken van een kwaliteitsvol systeem.

 • Overeenstemming met de Europese normen: om voor de hand liggende veiligheids- en betrouwbaarheidsredenen is het altijd noodzakelijk te verifiëren of jouw verwarmingssysteem door een officieel organisme is goedgekeurd.
 • Verwarmingssystemen met hoog rendement: hoe hoger het rendement, hoe beter je de brandstofenergie zult kunnen benutten en jouw verbranding optimaliseren.
 • Regelmogelijkheden: het verwarmingssysteem moet in staat zijn de noodzakelijke energiehoeveelheid aan jouw woning en behoeften aan te passen.
 • Ergonomie en gebruiksgemak: om er zeker van te zijn dat jouw houtverwarming een bron van comfort en plezier zal zijn, verifieer je best vooraf het gebruiksgemak van het toestel.
 • Kwaliteit en onderhoud: stevige materialen, gemakkelijke bereikbaarheid van de bedieningsknoppen, vervanging van versleten onderdelen, gemakkelijke reiniging allemaal factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de aankoop van jouw verwarmingstoestel.